Medicinski petrolej, čisti kerozin (pročišćeni, destilirani petrolej)
Medicinski petrolej, čisti kerozin (pročišćeni, destilirani petrolej) čisti tijelo vrlo temeljito. On služi za dekontaminaciju tijela, regeneraciju, ozdravljenje od bolesti i rana. On nije otrov za ljude. Mnogi slučajevi su svjedočili da može izliječiti rak, tumor, metastaze, bolesnu prostatu, dijabetes, slabost, dječiju paralizu, reumatizam, giht, crijevne opstrukcije, leukemiju, anemiju, jetrene bolesti, žuč, crijeva, probavne smetnje i mnoge druge bolesti ili […]
Sumak: začin koji pomaže u borbi protiv upala i virusa
Sumak ja plod bujnog dekorativnog grma koji doseže visinu oko 3 m. Grm raste divlje na rijetko pošumljenim proplancima i visokim platoima na mediteranskom području, osobito Siciliji, gdje se i uzgaja. Sumak također raste na djelovima Bliskog Istoka u Turskoj i Iranu. Biljku Rhus coraiaria, o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina koje, kada se usitne, […]
Artičoka
Artičoka (Lat. Cynara scolymus) je snažna dvogodišnja ili katkad višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae ) visoka do dva metra, gola ili fino pustenasto dlakava. Listovi su vrlo veliki, dugi do 70 cm. Cvjetovi su plavo-ljubičasti do crveno-ljubičasti. Nikad se listovi i korijen artičoke nisu upotrebljavali. Kao povrće koriste se jedino mladi, još neotvoreni cvjetovi artičoke, odnosno njezin najnježniji […]
Đumbir
ĐUMBIR (lat. Zingiber officinale) je biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae), a porijeklom iz Indije. Korijen biljke izgleda kao šaka s nepravilnim prstima. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Vrijednost đumbira je u sadržaju aktivnih tvari koje imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke. Sadrži 0,25% – 3% eteričnog ulja, i 5% – 8% gingerola – […]
Sjemenke marelice
Marelica ( Lat. Prunus armenica L.) je žuto-narančasto voće, baršunaste kožice i mekog, slatkog, aromatičnog mesa, koje sadrži malo soka. Plodovi marelice imaju košpicu u kojoj se nalazi jezgra slična bademovoj, koja je slatkog ili gorkog okusa. Ta jezgra se u kuhinji može upotrebljavati umjesto badema, kao i za proizvodnju rakije i ulja. Pradomovina marelice je sjeverna […]
Kurkuma
KURKUMA se dobiva od korijena biljke Curcuma logna koji ima tamnosmeđu koru i tamno narandžasto meso. Ova biljka pripada porodici đumbira (Lat. Zingiberaceae), te je svježa kurkuma aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Biljka kurkuma porijeklom je sa otoka Indonezije i južnih dijelova Indije, […]
Jabukovo sirće
JABUKOVO SIRĆE nastaje fermentacijom soka od jabuka. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće. Jabukovo sirće koristi se u kuhanju ali je njegova namjena prvenstveno u liječenju zaista velikog broja tegoba i bolesti. Nerijetko, jabukovo sirće se preporučuje kao ,,lijek […]
Graviola – 10.000x jača od hemoterapije
Graviola je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, no daleko je najviše pažnje privukla time što navodno vrlo učinkovito uništava stanice raka. U posljednje se vrijeme ekstrakti graviole, posebno u Južnoj Americi, preporučuju i za liječenje nekih najtežih bolesti, uključujući i karcinome, iako takvu praksu podupire tek nekoliko znanstvenih istraživanja (studije sa Katoličkog sveučilišta u […]
Guarana
GUARANA (Lat. Paullinia cupana), zimzelena je biljka koja raste na području Venecuele i sjevernog Brazila . Biljka uspjeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše. Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne […]
Cejlonski cimet
CEJLONSKI CIMET (Lat. Cinnamomum zeylanicum) je 6-12 m visoko tropsko drvo iz porodice lovora (Lauraceae). To je zimzeleno drvo čiji su jajoliki listovi u početku crvene boje, a kasnije postaju kožasti i zeleni, s gornje strane sjajni, a na naličju svjetliji. Plodovi nisu jestivi, ali se iz njih dobiva vosak za mirisne svjetiljke. Cimet u kori svojih […]
Taheebo čaj
Termin “Taheebo” vezuje se za indijanski naziv za dvije vrste drveća, to su Tabeuia avellanedae i Tabeuia altisima. Ono što je karakteristično za ovo drveće jeste da ono raste jedino na mjestima na kojima je zrak izuzetno bogat ozonom. Biljka ima izrazito duboko korijenje i spada u grupu biljku mesožderki, a hrani se insektima. Nalazise u južnoameričkim prašumama, a može […]
Sjeme koprive
Kopriva (Lat. Urtica dioica), ili žara je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Raste u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. Kopriva je dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 3 do 15 cm. Listovi srcolikog oblika se nalaze na […]