Cejlonski cimet

CEJLONSKI CIMET (Lat. Cinnamomum zeylanicum) je 6-12 m visoko tropsko drvo iz porodice lovora (Lauraceae). To je zimzeleno drvo čiji su jajoliki listovi u početku crvene boje, a kasnije postaju kožasti i zeleni, s gornje strane sjajni, a na naličju svjetliji. Plodovi nisu jestivi, ali se iz njih dobiva vosak za mirisne svjetiljke. Cimet u kori svojih grana krije dragocjena ljekovita svojstva.

Cimet ima dugu historiju, a svojevremeno je kao prirodni lijek bio dragocjeniji od zlata. U Bibliji se spominje kao jedan od tri temeljna začina od kojih Mojsije, prema Božijim uputama, mora napraviti dragocjeno ulje za sveto pomazanje.  Historijski izvori tvrde da ga je egipatska kraljica Hatšepsut koristila u svojim parfemima još 1500. godine p.n.e. Cimet se koristi u mnogim svjetskim tradicijama, posebno ayurvedi, tradicionalnoj indijskoj nauci o zdravlju.

Unutarnji sloj kore s mladih grana cimeta se guli i suši u svrhu proizvodnje ukusnog i ljekovitog začina. Dobar je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput manganakalcijaželjezabakracinka. Sadrži i vitamine CKB2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin).

Tri osnovne komponente esencijalnih ulja koja se dobijaju od kore cimeta su cinemaldehid, cinamil-acetat i cinamil alkohol. One daju cimetu mnoga njegova povoljna dejstva na zdravlje. Najvažniji ljekoviti kvaliteti CEJLONSKOG CIMETA su:

– antikoagulativni efekat (sprječava formiranje ugrušaka);

– antimikrobna aktivnost u tijelu;

– stabilizujuće dejstvo na nivoe šećera u krvi;

Vrući napitak od cimeta potiče krvotok i izaziva znojenje pa sprječava ili liječi gripuprehladugroznicu i infekcije. Za prehladu i infekcije disajnih puteva možete udisati cimetovo ulje. Cimet zagrijava i stimulira probavni sistem, umiruje proljevmučninevjetrove i napetosti. Njegovi tanini zaustavljaju krvarenje pri krvarenju iz nosa i obilnih mjesečnica. Što se tiče vanjske upotrebe, od cimeta se može pripraviti antiseptična vodica za ispiranje rezova, rana, ugriza i uboda, te protiv uši i kožnih infekcija.

Za razliku od tzv. kasija cimeta, koji čini se najčešće nalazi u prodaji, cejlonski cimet se dobija od sasvim druge biljke. Iako imaju slična dejstva na zdravlje, postoji bitna razlika.  Kasija cimet sadrži mnogo više supstance koja se naziva kumarin, za koji je dokazano da ima toksično dejstvo na jetru i bubrege, a i određena karcinogena svojstva, što donekle smanjuje povoljno dejstvo cimeta ukoliko se uzima svakodnevno i u većim količinama. Cejlonski cimet je preporučljiviji za svakodnevnu konzumaciju zato što sadrži manje kumarina.