Guarana

GUARANA  (Lat. Paullinia cupana), zimzelena je biljka koja raste na području Venecuele i sjevernog Brazila . Biljka uspjeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše. Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne semenke oko kojih je beli sloj pa izgledaju poput očiju. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, zajedno sa majčinim mlijekom, te je ona sastavni dio njihove ishrane. Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju “eliksirom dugog života” .

Evropski misionari otkrili su u 17. veku da stanovnici Brazila jedu bobice guarane i da im one daju energiju. Od tada ovom namirnicom počinje da se trguje u kolonijama. Na pijacama širom Južne Amerike još tada je važila opomena kako njeno neumjereno korištenje može da izazove nesanicu. Južnoamerički Indijanci sjeme guarane suše, peku i miješaju s vodom te zatim  koriste u pripremi jela, pića i lijekova. Od zgnječenog sjemena guarane tradicionalno pripremaju napitak koji koriste za popravljanje raspoloženja, podizanje radne sposobnosti, otklanjanje umora i smanjivanje osjećaja gladi.

Aktivna tvar u guarani je guaranin, što je u stvari samo kofein vezan na tanin ili fenol.  Sjemenke guarane sadrže i do 48kofeina (25000 – 75000 ppm), velike količine alkaloidaterpenataninaflavonoidaškroba i smole. Guarana osim metiliranog ksantina kofeina sadrži i druge ksantine kao teobrom i teofilin.

GUARANA je biljka koja sadrži i do 3 puta više kofeina nego kafa. Kako kofein iz guarane zbog sadržaja masnih tvari koje su također prisutne u biljci nije lako topiv u vodi, on se u tijelu oslobađa sporije, osiguravajući kontinuitetproizvodnje energije tijekom nekoliko sati (cca. 6 sati) što je ujedno i razlika djelovanja kofeina iz kafe i kofeina iz guarane.

GUARANA je najpopularnija zbog svojih stimulativnih svojstava. Zbog toga se često koristi u energetskim i vitaminskim napicima i sredstvima za poticanje gubitka viška kilograma. Guarana povećava budnost i koncentraciju, okrepljuje tijelo, smanjuje umor i napetost i povećava razinu energije. Kao prirodni stimulans, guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe izvući maksimum kada je to najpotrebnije. Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportaša. Kofein iz guarane stimulira središnji živčani sustav, smanjuje apetit i ublažava psihički i fizički umor. No, za razliku od kofeina iz kave ili čaja, guarana ne izaziva negativne učinke, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls.

GUARANA, pomoću inhibicije enzima manoaminooksida, doskače rješenju stanja hronične depresije, s rezultatima puno efikasnijim jer nisu praćeni stanjima uzbuđenja. Ako je preventiva kardiovaskularnih promjena povezana s sposobnošću Gurane da spriječi proizvodnju endogena holesterola HDLu jetri: antiatreriosklerotički učinak koji iz toga slijedi objasio bi ime “eliksir dugog života”. Guarana je umirujuće sredstvo u slučaju neuralgija i migrena.  Učinak vraćanja susreće se i na seksualnom planu, kod oba spola, s povećanjem strasti i seksualne moći.

GUARANA, odnosno teobromin koji sadrži, pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita. Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja. Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sistemaproljevabolnih menstruacija i glavobolja. Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka. Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom.

Nije preporučljiva za korištenje u trudnoći, također, nemojte ju koristiti za vrijeme dojenja, a osobe s visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim bolestima je moraju koristiti s oprezom.

Nuspojave prekomjernog uzimanja Guarane najčešće su nervoza, nesanica i ostali zdravstveni rizici kod osoba osjetljivih na kofein.