Jabukovo sirće

JABUKOVO SIRĆE nastaje fermentacijom soka od jabuka. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće. Jabukovo sirće koristi se u kuhanju ali je njegova namjena prvenstveno u liječenju zaista velikog broja tegoba i bolesti. Nerijetko, jabukovo sirće se preporučuje kao ,,lijek za sve”.

Zahvaljujući sastavu jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, naprimjer vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti. U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini sirćetna kiselina koja mu daje kiseli okus te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-ak vitaminaminerala i elemenata u tragovima. Naprimjer, 10 g jabukovog sirćeta sadrži 0,6 mg kalcija, 0,06 mg željeza, 0,1 mg natrija, 10 mg kalija, 2 µg fluora, 0,1 µg joda, te 0,001 mg beta karotena.

Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje je i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih putova, te tako JABUKOVO SIRĆE može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i slično. Ono potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči.

Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, JABUKOVO SIRĆE se također primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, JABUKOVO SIRĆE olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi. Također pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju, te ublažava infekcije mokraćnih puteva.

Permanentno konzumiranje jabukovog sirćeta u svrhu održanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultira pozitivnim pomacima i kada je riječ o suhišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promjenama u prehrani i životnim navikama, naprimjer sa smanjenjem unosa soli i slatkiša, te više kretanja i fizičke aktivnosti, sirće zaista može učiniti jako dobre stvari. Važno je napomenuti da bi se, uz smanjenje kilograma, trebalo primijetiti i smanjenje celulitnih naslaga te obima trbuha.