Kurkuma

KURKUMA se dobiva od korijena biljke Curcuma logna koji ima tamnosmeđu koru i tamno narandžasto meso. Ova biljka pripada porodici đumbira (Lat. Zingiberaceae), te je svježa kurkuma aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. 

Biljka kurkuma porijeklom je sa otoka Indonezije i južnih dijelova Indije, gdje se uzgaja duže od pet milenija i ima važnu ulogu u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini.

KURKUMA obiluje željezom i manganom, a sadrži i vitamin B6biljna vlakna i kalij.

Glavni sastojak kurkume je kurkumin. Kurkumin ima izaženo antiinflamatornoantikancerogeno i antioksidantno djelovanje. Štiti ćelije debelog crijeva od djelovanja slobodnih radikala i pomaže organizmu da spriječi širenje ili potpuno uništi kancerogene ćelije. Istraživanja su potvrdila da je kurkumin efikasan lijek protiv Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Kurkumin pomaže jetri da očisti organizam od toksina i štiti kardiovaskularni sistem sprječavajući oksidaciju holesterola i smanjujući tako rizik od srčanog i moždanog udara. Sve je više dokaza da kurkuma štiti od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova, usporava razvoj multiple skleroze, te da povoljno djeluje i na stanje cistične fibroze. Također, poznato je da je antioksidantno djelovanje kurkumina pomaže kod reumatoidnog artritisa jer oslobađa jutarnje ukočenosti i otečenosti zglobova.

U posljednjim istraživanjima KURKUMA se dokazuje kao djelotvorna u liječenju depresije. Depresija umanjuje razinu moždanog neurotrofnog čimbenika (tj. hormona koji potiče rast mozga) i sužava hipokampus, dio mozga zadužen za učenje i pamćenje. Kurkumin podiže razinu tih hormona. Osim toga postoje i određeni dokazi koji dokazuju da kurkumin potiče lučenje serotonina i dopamina. Sva ova svojstva čine ga korisnim i lijekom protiv starenja, gdje stječe sve veću popularnost.

Najbolje od svega je to što se njime nemoguće predozirati, iako treba biti umjeren jer prevelike doze mogu uzrokovati povraćanje, mučnine i proljeve. Ako koristite antikoagulante i antiplatetelete, svakako se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe.