Sjeme koprive

Kopriva (Lat. Urtica dioica), ili žara je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Raste u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. Kopriva je dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 3 do 15 cm. Listovi srcolikog oblika se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Korijen joj je poprilično velik. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Cvjetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvijeta od proljeća do jeseni, a za vrijeme zime ostaje u zemlji.

Visok sadržaj vitamina CAB12 i E, između ostalih, te željezafolne kiselinekalijumakalcijafosfora i mnogih drugih vitamina i minerala, svrstava koprivu u sam vrh lekova koje nam je dala priroda.

SJEME KOPRIVE dokazano ima antibakterijskaantivirusna, te protivupalna svojstva.

Lišće koprive je poznato po ljekovitom dejstvu, ali sjeme je zapravo korisnije. Smatra se da daje energiju i jača otpornost organizma, kao i da pomaže u borbi protiv stresa, umora, ali i endokrinih, adrenalnih i bubrežnih poremećaja. Sjeme koprive ima slična dejstva kao list, ali u većoj količini. Možete ga grickati dok šetate ili radite, za brzo jačanje i podsticaj organizma, ili ga možete preraditi u sopstvene proizvode od superhrane.

SJEME KOPRIVE kao lijek se koristi prvenstveno za anemiju, ali i protiv noćnog mokrenja, te za poboljšanje funkcije štitne žlijezde i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Pored toga, valja imati na umu da ova biljka, odnosno njeno sjeme dokazano pomažu i kod poboljšanja opšteg stanja organizma. Naime, sjeme koprive na prvom mestu poboljšavakvalitet krvi, čisteći krvne sudove, ali i jetru.

Najpoznatija upotreba sjemena koprive u medu je za jačanje imuniteta i čišćenju krvi .Sjeme koprive sa medom leči i razne infekcije urinarnog trakta a preporučuje je i za probleme sa digestivnim traktom i lošim varenjem. Med kombinovan sa koprivinim sjemenom je jedan od prirodnih ljekova sa najvećom koncentracijom željeza.Ovaj potpuno prirodni preparat omogućava najveću apsorpciju željeza što je od ogromnog značaja za lečenje i prevenciju anemije.   100 gr semena koprive pomješate sa 600 gr prirodnog meda. Ovako pripremljena smesa se čuva u staklenoj tegli. Preporučuje se doza od dve kafene kašičice dnevno i to jedna ujutru, a druga uveče. Naravno, obavezno se sjeme koprive uzima drvenom kašičicom, a ukoliko nemate može i keramičkom i plastičnom, ali ni u kom slučaju med ne treba uzimati metalnom kašičicom.

Kopriva je izuzetno važna biljka lečenje, koristi se od davnina. Spominje je Dioskorid u 1. veku kao lijek protiv opšte slabosti,  djelotvoran pri čišćenju organizma, i dodaje da je biljka dobar afrodizijak. Grci su praktikovali masiranje sa svežom biljkom protiv reumatskih bolova i artritisa.