Sumak: začin koji pomaže u borbi protiv upala i virusa

Sumak ja plod bujnog dekorativnog grma koji doseže visinu oko 3 m. Grm raste divlje na rijetko pošumljenim proplancima i visokim platoima na mediteranskom području, osobito Siciliji, gdje se i uzgaja. Sumak također raste na djelovima Bliskog Istoka u Turskoj i Iranu.

Biljku Rhus coraiaria, o čijem plodu govorimokrase predivne bobice boje rubina koje, kada se usitne, daju prekrasan prah koji obiluje bojom i aromom.

Sumak je blago aromatičan, a okus mu je ugodno kiselkasti, voćni i opor. Što je nadmorska visina na kojoj raste sumak viša, to mu je kvaliteta bolja.

Izvan regija gdje se uzgaja obično je dostupan kao grubi ili fini prah. U dobro zatvorenoj posudi prah će zadržati svoja svojstva više od 6 mjeseci, dok se cijele bobice mogu čuvati i preko godinu dana.

Bobice mogu varirati u boji pa se tako mogu naći od crveno-smeđih do kestenjastih, ovisno o porijeklu.

Zdravstvene dobrobiti sumaka

Studije su pokazale da sumak, pored svoje prekrasne boje i osvježavajuće arome, ima mnogo ljekovitih svojstava, antifungalna, antivirusna, antioksidacijska i protuupalna.

Sadrži vrlo zavidne količine vitamina C, proteina, vlakana i minerala poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.Ova biljka i začin imaju snažna diuretička svojstva pa su korišteni kao lijek za probavu. Pored toga, poznata je njegova upotreba za smanjenje groznice, liječenje artritisa, upale kože i respiratornih problema poput bronhitisa, prehlade i gripe.

Istraživanja provedena u Njemačkoj pokazala su da sumak djeluje snažno u borbi protiv gljivičnih bolesti, a nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namijenjenim liječenju gljivica.

Studije su također potvrdile da je sumiranje veoma efikasno kada je u pitanju hiperglikemija, dijabetes i gojaznost.

Smatra se da ne postoji začin koji djeluje bolje protiv upala od sumaka. Prepun je antioksidanata i ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju rak, bolesti srca i prerano starenje.

Odličan je začin za sve koji imaju dijabetes tip 2. – studije su pokazale da će samo tri mjeseca svakodnevnog korištenja ovog začina smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića. Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog.

Možda je do danas niste upotrebljavali u kuhinji, ali vrijeme je da ispravimo tu grešku.

“Prepoznaje se kao odlična zamjena za limun ili ocat, savršeno se slaže sa piletinom i ribom, a često se dodaje kebabu”, kaže Tenny Avanesian, osnivać lemonettedressings.com te dodaje: “Na istoku se već koristi stoljećima kao osvježavajući dodatak jelima i ne možete proći tržnicom da taj začin ne vidite na svakom prodajnom mjestu”. Zbog njegove divne boje odličan je za završno ukrašavanje umaka, povrća i juhica…

Kako kuhati sa sumakom?

Možete ga koristiti umjesto limuna kad pripremate salate, humus, marinade ili umake. Možete ga posuti po riži ili bilo kakvom kruhu i pecivu, jajima ili mesu i ribi.